fredag 26 februari 2010

Akuten kontra långvården

MYNDIGHET
En myndighet är i Sverige varje offentligt organ som inte är en beslutande politisk församling. Myndigheterna utgör tillsammans med de beslutande församlingarna den offentligrättsliga statliga och kommunala organisationen.

De svenska myndigheterna är

En myndighet har i många fall inrättats för att fullgöra en eller flera uppgifter som det uteslutande ankommer på staten eller kommunen att sköta. Dessa uppgifter inbegriper ofta myndighetsutövning, det vill säga åtgärder som ytterst är uttryck för det offentligas maktbefogenheter i förhållande till de enskilda. Besluten kan gälla rättigheter, skyldigheter, förmåner eller annat jämförbart och således vara såväl gynnande som förpliktande för den enskilde.

ORGANISATION
Ordnandet av olika delar till inbördes samverkan, eller en större sammanslutning (till exempel bolag, facklig organisation, förening). Från grekiskans organon: "verktyg", "redskap". Det vetenskapliga studiet av organisationers funktionssätt brukar benämnas organisationsteori.

Organisation kan alltså vara själva skeendet när delarna uppnår en högre grad av samverkan. Här beskriver ordet en förändringsprocess. Uttrycket "en organisation" kan också syfta på ett visst fall av existerande samverkan. Då får ordet en mera statisk innebörd. En organisation av människor framställs ibland som en aktör av egen tyngd, ett eget väsen med egen identitet, eget ansvar, och så vidare. Det kan vara ett uttryck för att helheten inte bara är summan av delarna, och att de enskilda delarna inte alltid överblickar helheten.

Ett synsätt är att en organisation i grund och botten är en samling individer. Organisationen har ingen existens utan sina medlemmar. Ett annat synsätt är att organisationen bara är en struktur av samordnade roller, oavsett vilka individer som kan komma att axla dem: enskilda individer blir då utbytbara, och en individ kan ha flera, eller rentav alla roller i en organisation.

En definition brukar lyfta fram några av följande ingredienser:
  • Människor
  • Roller
  • Avgränsat mål
  • Samarbete
  • Arbetsfördelning
  • Specialisering
  • Samordning
  • Social struktur
  • Stabilitet i tid
  • Materiella och immateriella tillgångar
  • En omgivande värld att förhålla sig till
(Ovanstående är taget från Wikipedia, Sverige).

Ända sen jag började jobba "på riktigt" har jag jobbat på vad som klassas för myndigheter.

Nu för tiden jobbar jag inte på men i en organisation. Förut följde jag reglerna. Nu ska jag delvis påverka reglerna. En del skulle kunna säga att jag "bytt sida". Det kan jag också säga men det är egentligen lite onyanserat.

En mycket erfaren kollega till mig sa idag. "Att jobba här är som att jobba på en akutmottagning."

Jag insåg omedelbart att det är en väldigt bra liknelse.

Jag sa "Den enda sjukvårdserfarenhet jag har är från långvården." (Vilket faktiskt stämmer och som delvis också är en bra jämförelse med myndighetsarbete).

Hon skrattade och sen blev hon tyst, tittade medlidande på mig och sa "Jag försöker komma på nåt och säga."

Hon kom inte på nåt att säga. När jag skulle gå hem sa hon bekymrat att jag måste vara rädd om mig och ta hand om mig ordenligt. Jag funderade på hur många hon sett drunkna...

Inga kommentarer: