tisdag 18 maj 2010

Med byråkrati ska landet byggas!

1. I princip alla som bor i en brf har ett nr på sin lgh som brf:en gett den.

2. Regeringen ger Statistiska Centralbyrån, Lantmäteriverket och Skatteverket i uppdrag att fixa en registrerad hushålls- och bostadsstatistik. För detta ändamål bestäms att alla lgh ska få ett nr av Lantmäteriverket. Man vill ha ett lägenhetsregister.

3. Det skickas ut information till alla vilket nr man fått av Lantmäteriverket.

4. Mäklarna börjar i sina överlåtelseavtal istället för att ange brf:ens lghsnr ange Lantmäteriverkets nr.

5. Brf:arna går i taket. De vill ha kvar sina nr för alla papper och hitan och ditan är det de nr som står så annars blir det väldans krångligt.

6. Mäklarna måste ändra i sina överlåtelseavtal och skriva in brf:arnas lghnr istället för att överlåtelseavtalen ska godkännas av brf:arna.

7. På överlåtelseavtalen står bara brf:arnas nr.

8. När man ska flyttanmäla och kollar på Skatteverkets hemsida står det att om man fått ett nr av Lantmäteriverket måste man ange det nr när man gör en flyttanmälan. Man ska nämligen numer bli folkbokförd på lgh och inte på adressen (man kan ju undra vad skillnaden blir rent praktiskt...)

9. Som köpare vet man inte vilket det nr är eftersom man bara har tillgång till brf:arnas nr så man måste mejla brf:en och fråga vilket nr lgh fått av Lantmäteriverket.

10. När man börjar fylla i flyttanmälan står det vid just lghnr att man ska ange det nr som lgh är tydligt uppmärkt med vid ingången och på dörren.

11. Man drar slutsatsen att det mest sannolika antagligen är att lgh är uppmärkt med det nr som den fått av brf:en eftersom det är det som de annars alltid vill ha. Samtidigt så står det ju i Skatteverkets information att man måste ange det nr lgh fått av Lantmäteriverket.

12. Man vill vill ange adressen och SKITA i nr... men det får man inte.

13. Man anger Lantmäteriverkets nr och måste KOMPLETTERA med att skriva ett mejl till Skatteverket där man anger båda nr:en OCH den fullständiga adressen.

Smidigt.

Inga kommentarer: